![](/media/lib/216/n-jedzenie-toskania-6b1f6bd4b7dcf874e06cd4c3c3e4b4b4.jpg)
Fasola w cieplejszym świecie
25 marca 2015, 12:31Różne odmiany fasoli, w tym fasola czarna czy kidney są podstawowym źródłem białka dla wielu mieszkańców Ameryki Południowej czy Afryki. Jednak ocieplający się klimat spowoduje, że do roku 2050 areały upraw tych roślin zmniejszą się nawet o 50%
![](/media/lib/152/n-seagatedysk-a5e6c1d5f40edc291d3e21843ea891ad.jpg)
Terabajt na talerzu
2 września 2015, 10:49Koncern Seagate pokonał barierę zapisu 1 terabajta danych na pojedynczym talerzu dysku twardego dla laptopów. Oznacza to, że firma jest w stanie produkować niezwykle pojemne 2,5-calowe dyski o grubości 7 milimetrów
![](/media/lib/116/n-dna-704faa9eb2c555e79d9e85ebca730229.jpg)
Komórki macierzyste z połową genomu
18 marca 2016, 10:16Naukowcy z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie, Columbia University Medical Center oraz The New York Stem Cell Foundation stworzyli nowy typ embrionalnych komórek macierzystych. Zawierają one pojedynczą kopię ludzkiego genomu. Zwykle w komórkach takich występują dwie kopie.
![© Scott Schliebe/USFWS](/media/lib/124/n-1210852991_179734-de30c39b272343980daa48cf59565e4c.jpeg)
Niedźwiedziom polarnym jest coraz trudniej
15 września 2016, 14:33We wszystkich 19 regionach Arktyki zamieszkiwanych przez niedźwiedzie polarne dochodzi do utraty lodu morskiego, który jest niezbędny tym zwierzętom do polowań, odpoczynku i rozmnażania się. Ocieplający się klimat powoduje, że lód topi się wcześniej niż zwykle i pojawia sie później, dowiadujemy się z pisma The Cryosphere
![](/media/lib/270/n-betsy-beer-46546810e9259b42c1c7b716f6f0d2ad.jpg)
Betsy Beer – piwo wysokich lotów
2 marca 2017, 08:05Wraz ze wzrostem wysokości nasze zmysły smaku i węchu ulegają przytępieniu. Dla linii lotniczych to poważny kłopot, z którym próbują sobie jakoś poradzić. Jedna z nich ogłosiła właśnie opracowanie specjalnego piwa przeznaczonego do spożywania na wysokości 10 000 metrów.
![](/media/lib/283/n-mikrobiom-db702a949d9fa73e72e88907a048e2de.jpg)
Cukrzycowy mikrobiom jamy ustnej sprzyja chorobom przyzębia
21 lipca 2017, 11:11Cukrzyca powoduje zmiany w mikrobiomie jamy ustnej, które ułatwiają rozwój chorób przyzębia.
![](/media/lib/304/n-biskajski-9c45b26e1d5e2f63b431a4f0d1e4ffbb.jpg)
Bardzo złe wieści dla waleni biskajskich
29 marca 2018, 06:21Ostatni sezon rozrodczy skrajnie zagrożonych waleni biskajskich przyniósł bardzo złe informacje. W ciągu czterech miesięcy nie zauważono żadnego nowo narodzonego młodego. Takiej sytuacji nie było od co najmniej 30 lat.
![](/media/lib/319/n-jogurt3_pw-90857d5fa2764b2e586ea1acc579b413.jpg)
Jogurt z prosa – studencki projekt na miarę czasów
28 sierpnia 2018, 13:56Zespół z działającego przy Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej Koła Naukowego Biotechnologów Herbion pracuje nad stworzeniem substytutu jogurtu na bazie prosa. Produkt ma być lokalnym i tańszym odpowiednikiem dostępnych na rynku jogurtów wykorzystujących mleko kokosowe, ryżowe i sojowe.
![](/media/lib/338/n-orionsourcei-f2b5dd5907707a587a85121f91f87fb7.jpg)
Sól stołowa w... dysku protoplanetarnym
8 lutego 2019, 12:04W dysku otaczającym masywną młodą gwiazdę znajdującą się w odległości 1500 lat świetlnych od Ziemi znaleziono... sól stołową. Po raz pierwszy związek ten odkryto wokół młodej gwiazdy. Sól obserwowano wcześniej jedynie w atmosferach starych, umierających gwiazd.
![](/media/lib/358/n-koscioapostolow-3fe9c43b31914c3e40c4a913c7fe10f1.jpg)
Odkryto kościół postawiony nad domem apostołów Piotra i Andrzeja?
22 lipca 2019, 05:37W 725 roku pewien pobożny pielgrzym wędrując wokół Jeziora Galilejskiego zobaczył i opisał Kościół Apostołów. Teraz archeolodzy twierdzą, że odnaleźli legendarną budowlę.